“Beter een lasser te leren klimmen dan een klimmer te leren lassen” – Ronny van Baal

Rotterdam. Een bedrijvige stad, geen woorden maar daden. Nergens is dat duidelijker dan hier in het havengebied. Torenhoge bouwwerken, kranen, reusachtige opslagtanks. Ik ben op weg naar DeltaSafety, het opleidingscentrum van SkyDeck en Sky Access voor een ontmoeting met directeur Ronny van Baal. Zijn innovatieve producten en technieken worden alom beschouwd als revolutionair en van grote toegevoegde waarde voor de veiligheid in de bouw en industrieel onderhoud.

Bij binnenkomst zie ik imposante constructies; hangende steigers, touwen, mannen en vrouwen die intensief getraind worden in levensgrote simulaties van de complexe omstandigheden waaronder ze hun werk moeten uitoefenen. Veiligheid staat hier letterlijk hoog in het vaandel.

ronny-van-baal-2

Ronny loopt op me af en begroet me hartelijk. “Welkom!” We zoeken een tafeltje en ik steek meteen van wal, benieuwd naar wat hem drijft en wat we nog van hem kunnen verwachten.

Techniek staat Ronny na aan het hart. Na zijn technische studie wordt hij stoker-machinist bij de marine. Hij geniet van de combinatie van techniek en avontuur. Na een technische functie bij een bedrijf in de zeiljacht sector, neemt hij de grote stap en richt een eigen onderneming op. Al snel blijkt het ondernemerschap hem op het lijf geschreven.

Ronny is bevlogen en heeft een ongeëvenaard oog voor technieken die doorpakken, die veiligheid verbeteren en vaak ook nog eens kostenbesparend zijn. De sector waarin hij onderneemt is geen toeval: de liefde voor grote hoogten is hem met de paplepel ingegoten.

Ronnie van Baal - QuickDeck - Sky-Access

Ronnie van Baal – QuickDeck – Sky-Access

“Ik kom uit een familie van klimmers, van jongs af aan gingen we met het gezin op expeditie in de bergen. Een belangrijk onderdeel is dat je gevaren goed moet inschatten. Doe je dat niet, dan kan het zomaar dat je een kleine fout met de dood bekopen.” De ruigheid van de natuur, de uitdaging die het bedwingen van een berg biedt werkt verslavend. Maar het gaf hem ook een zakelijke ingeving. Al snel werd het Ronny duidelijk dat vakmannen die op de meest onmogelijke plekken en op grote hoogte geconcentreerd moeten werken met dezelfde principes te maken hebben als bergbeklimmers. Tijdens hun werkzaamheden op booreilanden, bruggen, steigers.

“Mijn voornaamste doel is altijd geweest om een nieuw perspectief te bieden: oplossingen vinden vanuit een technische invalshoek.” Eigenlijk werd er nooit getwijfeld aan de werkwijze zoals die al jaren gangbaar was: het was nou eenmaal ingewikkeld, duur en omslachtig. Niks aan te doen.

Toch wel, dacht Ronny. Dit moest beter kunnen. Hij biedt een antwoord: Sky Access. Industriële touwtechniek, dat sneller, veiliger en ook nog eens kostenbesparend is. Hij draaide het principe om. Maak het gemakkelijker om veilig op hoogte te werken, zorg dat de juiste mensen met de juiste vaardigheden ter plaatse kunnen komen. “Het is verstandiger om een lasser te leren klimmen dan een klimmer te leren lassen.”

ronny-van-baal-quickdeck

Al snel wordt deze werkwijze breed omarmd – door opdrachtgevers, maar ook de vakmensen zelf. Het bedrijf bloeit, Ronny won zelfs tot twee keer toe de Gazelle Award met zijn onderneming. Erkenning voor zijn ondernemersgeest, en voor zijn succes.

Ronny blijft onveranderd ambitieus. Met zijn nieuwe bedrijf, SkyDeck Europe BV heeft hij wederom een manier gevonden om een ongekende verbetering te brengen in de sector.

“Ik kan nu nog niet in details treden, het staat nog in de kinderschoenen. Als je binnenkort terugkomt vertel ik je er graag meer over.”

Daar houd ik hem graag aan. Het is me duidelijk dat dit een man is die nooit stil zal zitten, altijd een manier zal vinden om zijn energie en kennis te gebruiken om het werken binnen de sector veiliger, sneller en efficiënter te maken.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s